Torbjørn Afdal și Bruksbo Tegnekontor

Bruksbo Tegnekontor (în traducere „Biroul de Design Bruksbo”) a fost, pentru mai bine de trei decenii, unul dintre cele mai importante nume ale designului norvegian de mobilier de înaltă calitate. În anii ’60, perioada de apogeu, modelele proiectate de ei asigurau o mare parte din exportul Norvegiei de mobilă. Cel mai important dintre designerii lor a fost Torbjørn Afdal.

Biroul a fost înființat în 1941, de designerul de interior Arne Remlov și de comerciantul de mobilier Per Tannum. În 1941-1942 li se adaugă arhitecții Gunnar Eriksen și Runar Børresen. Misiunea pe care și-o asumă este să creeze piese de mobilier funcționale, de înaltă calitate, care să poată fi cu ușurință produse în pofida lipsei materiei prime cu care se confrunta Norvegia în timpul celui de-al Doilea Răzaboi Mondial.

Canapea Minerva, semnată de Torbjørn Afdal pentru Bruksbo, anii 1960
Canapea Minerva, semnată de Torbjørn Afdal pentru Bruksbo, anii 1960

Bruksbo Tegnekontor este, așadar, designerul nordic prin excelență. Fără să dețină facilități proprii de producție, atenția echipei se concentrează exclusiv pe desenarea și proiectarea pieselor de o înaltă ținută estetică și de un mare rafinament în ceea ce privește materialele și finisajele.

Torbjørn Afdal și Bruksbo

Torbjørn Afdal (1917-1999) a fost angajat de cei de la Bruksbo în 1946. Este un designer care desenează modele solide, robuste, explorând materiale precum lemnul de tec sau palisandrul și  jocul lor cu pielea sau materialul textil.

Fotoliul „Hunter” (1960) și scaunul „Darby” (1962) sunt doar două dintre piesele semnate de el și care au devenit iconuri ale designului norvegian de secol 20.

Credenza semnată de Torbjørn Afdal pentru Bruksbo, anii 1960
Credenza semnată de Torbjørn Afdal pentru Bruksbo, anii 1960

Atunci când Jacqueline Kennedy a redecorat celebra White House, a cumpărat numeroase piese de mobilier semnate de el. De asemenea, împăratul Japoniei îi aprecia mobilierul.

Continuă să lucreze până cu puțin timp înainte de moarte, în ultima vreme dedicându-se cu deosebire mobilierului pentru conferințe și celui dedicat echipamentelor HiFi.

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776