Timo Sarpaneva: Orkidea, Lancetti, Festivo etc.

Timo Sarpaneva (1926–2006) este unul dintre cele mai importante nume ale designului finlandez. A câștigat, în timpul vieții, unele dintre cele mai importante premii în domeniu, incluzând Marele Premiu al Trienalei de la Milano (în 1954 și 1957) și Premiul Lunning (în 1956). Sculptura sa în sticlă, Orkidea (1953), a fost ales “cel mai frumos obiect al anului” în SUA iar sculptura Lancetti, tot în sticlă, este considerată de specialiști ca fiind chiar superioară. Sfeșnicele Festivo, desenate în 1967, vor rămâne în topul vânzărilor Iittala pentru 4 decenii.

Timo Sarpaneva (imagine: sarpanevadesign.com)
Timo Sarpaneva (imagine: sarpanevadesign.com)

A studiat designul grafic la Școala de Arte Aplicate din Helsinki și, după ce a refuzat un post la Riihimäki și aproape că se alăturase celor de la Holmegaard, a acceptat totuși oferta celor de la Karhula-Iittala (în 1951), ajungând astfel la fabrica alături de care va intra în istorie și de la care se va retrage doar cu un an înaintea morții, în 2005. Aici va fi coleg cu imensul Tapio Wirkkala, considerat încă de atunci un gigant al designului de produs.

În 1956 va îmbrățișa lucrul în sticlă colorată și va dezvolta pentru Iittala linia i (i-linja), o serie premium de platouri, sticle și alte obiecte pentru masă care erau disponibile doar în magazinele selecte. Pentru promovarea liniei va folosi un „i” înscris într-un cerc mare roșu. Acest simbol va fi adoptat de Iittala ca logo al întregii companii, logo care este folosit și astăzi.

Sfeșnicele Festivo, desenate de Timo Sarpaneva pentru Iittala
Sfeșnicele Festivo, desenate de Timo Sarpaneva pentru Iittala

Despre el, site-ul Iittala spune: Timo Sarpaneva a fost o forță internațională a designului finlandez. Designer, sculptor și profesor, Sarpaneva a desfășurat în domeniul sticlei o muncă de pionierat, care a îmbinat arta cu designul utilitarian.

Un artist desăvârșit, Sarpaneva a excelat și în alte domenii, cum ar fi designul ceramic, texti sau al corpurilor de iluminat. Tot el a realizat influenta serie Finlandia, pe care Iittala a lansat-o în 1964.

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776