Soholm, prima fabrică de ceramică din Bornholm

Søholm Stentøj (pronunțat Sorholm Stentoi) a fost un studiou danez de ceramică foarte vechi, fondat în 1835, la Rønne, principalul oraș din Bornholm. Bornholm este o micuță insulă daneză din Marea Baltică și este situată, la drept vorbind, mai degrabă în dreptul Suediei. Cu o populație de sub 40.000 de locuitori, insula este renumită pentru atelierele în care se produce sticlă sau ceramică. Dintre ele, cel mai vechi este Søholm.

Din 1878 și până la începutul secolului 20, atelierul de ceramică a fost condus de familia Wolffsen. Produsele din această perioadă sunt marcate deseori H. Wolffsen sau Chr. L. Wolffsen. Între 1920 și 1930, afacerea a fost condusă de Carl Møller

În a doua jumătate a secolului 20, Soholm Stentoj se remarcă mai ales prin ceramica decorativă și prin producția de lămpi pentru masă. La fel ca și în cazul mobilierului danez, ceramica din perioada anilor ’50-’60 (perioada de vârf a atelierului), era caracterizată printr-o utilizare revoluționară a materialelor, prin linii elegante și printr-un design care se concentra pe caracterul funcțional al obiectelor.

Søholm Stentøj la jumătatea secolului 20

Între 1966 și 1990, Noomi Backhausen (1938-2011) a fost unul dintre principalii designeri ai Soholm. Și-a câștigat renumele prin frumoasele plăci ceramice decorative pe care le decora în culori puternice. După ce a părăsit atelierele Soholm, Noomi și-a întemeiat propriul studio, în care a produs blaturi ceramice pentru mese (pe care le monta pe cadre de oțel produse în Italia). În afară de ea, se disting nume precum Einar Johansen, Einar Paulsen, Joseph Simon sau Aflang Skål. Nanna Ditzel (1923-2005) se află și ea printre designerii care au contribuit la succesul Soholm.

Soholm Stentoj, prima fabrică de ceramică din Bornholm

De la Soholm Stentoj au ieșit, de-a lungul timpului, un număr important de piese de înaltă ținută, unele în serie scurtă, altele unicat. Întotdeauna lucrate manual. Astăzi, ele sunt căutate de colecționari de ceramică din întreaga lume și au prețuri care pornesc de la 100 de euro însă ajung înspre 3 sau chiar 4000 pentru anumite piese. Atelierul și-a încetat producția în 1996.

 

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776