Percepția lumii asupra Europei și Uniunii Europene

În 2015, FPI (Foreign Policy Service), Serviciul pentru Politică Externă al Comisiei Europene, a solicitat un Studiu asupra percepției pe care cei 10 parteneri strategici (Africa de Sud, Brazilia, Canada, China, Corea de Sud, India, Japonia, Mexic, Rusia, Statele Unite ale Americii) o au asupra Europei și Uniunii Europene.

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-noiembrie 2015 de PPMI (Public Policy and Management Institute), NCRE (National Centre for Research on Europe) și NFG Research Group și a fost publicat în luna decembrie a aceluiași an. Poate fi consultat AICI. Anexele care-l însoțesc pot fi găsite AICI.

Vestea îmbucurătoare este că, per total, percepția asupra Europei și Uniunii Europene este bună. Cumva deteriorată în urma a) Grexit-ului (care nu s-a mai întâmplat), b) Brexit-ului (care tocmai se petrece) și c) Crizei refugiaților (care a lăsat impresia că Europa nu trăiește după standardele pe care le pretinde), dar totuși bună.

Vestea tristă este că nu suntem văzuți neapărat așa cum ne-am dori exact atunci când vine vorba de zone în care aveam pretenția că am fi leaderi: cultura și educația. Nu cred că există european care să nu considere că toată lumea se uită cu jind către arta și cultura bătrânului continent. Și, de altfel, Europa rămâne încă – fix din acest motiv – în fruntea turismului mondial. Cu toate acestea, în niciuna dintre cele 10 țări studiate, nici Europa și nici Uniunea Europeană nu sunt văzute ca entități normatoare în domeniu. În traducere: da, Europa este percepută drept un vagon de clasă; dar nu, nu este considerată locomotiva. Pierde, de fiecare dată, în fața SUA.

Percepția lumii asupra Europei și Uniunii Europene

Stiudiul propune, în ultima parte, o lungă serie de recomandări pentru îmbunătățirea imaginii externe a Uniunii Europene. Recomandări generale, recomandări în relație cu fiecare dintre cele 10 state în parte, recomandări în relație cu statele membre etc. Pagini întregi. În numeroase domenii. Cele din sfera culturii pot fi sintetizate cam așa:

  • majoritatea (70-80%) celor chestionați cred că țările europene au o cultură atractivă sau foarte atractivă. Cum însă ei afirmă acest lucru despre țările europene, și nu despre Uniune Europeană, se recomandă realizarea unei strategii de diplomație culturală coerentă;
  • se recomandă, de asemenea, o mai bună angajare a tinerilor în creionarea și implementarea politicililor culturale, precum și identificarea de modalități inovatoare de cooperare;
  • nu în ultimul rând, se recomandă renunțarea la atitudinea „civilizatoare” pe care Europa o adoptă de multe ori în relație cu țările în curs de dezvoltare, atitudine care irită (mai ales în zone precum America de Sud sau Africa, unde colonialismul a lăsat urme adânci în conștiințele naționale).

Ca notă de final, câteva cifre. Interpretând răspunsurile pe care subiecții din cele 10 țări le-au dat la întrebarea „atunci când spuneți Uniunea Europeană, la ce vă gândiți?”, un profil al U.E. ar arăta cam așa : uniune economică: 46%; uniune politică: 42%; dezvoltare socială: 30,5%; știință, tehnologie, cercetare: 26,9%; cultură și sport: 17,6%.

 


Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776