Per Lütken și designul danez de renume mondial

Per Lütken (1916-1998) este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante nume ale designului de sticlă, deopotrivă în Danemarca și la nivel mondial. A studiat la Școala de Arte și Meșteșuguri din Copenhaga și s-a alăturat celor de la Holmegaard Glass Factory în 1941. Va lucra pentru ei ca director artistic până la finalul vieții, în 1998. Atunci când s-a angajat la Holmegaard nu mai lucrase niciodată în sticlă. Își găsește repede însă un stil propriu care, începând cu anii ’60, devine de inconfundabil.

În timpul lungii sale cariere a desenat pentru Holmegaard peste 3000 de modele, multe dintre obiectele de sticlă semnate de el devenind iconice pentru perioada Mid-Century / Danish Modern. Este, cu siguranță, unul dintre numele care a marcat definitiv și incontestabil istoria designului de obiect în secolul 20. Printre cele mai celebre serii ale sale se numără Ideelle, Skibsglas, No. 5, Selandia și Charlotte Amalie. Fiecare dintre ele a atins vânzări record și și-a câștigat locul propriu în rândul pieselor iconice ale designului mondial.

Per Lütken și designul danez de renume mondial
Vase semnate de Per Lütken pentru Holmegaard

Manifestând mereu o mare atenție pentru finețe și eleganță, obișnuia să spună că a bea înseamnă și a avea o experiență plăcută vizual; ridicarea unui pahar este ca o strângere de mână din partea producătorului de sticlă.

Ceea ce este cu adevărat de remarcat la sticlăria semnată de Per Lütken este maniera desăvârșită în care liniile obiectelor dialoghează între ele. Ronald Stennett-Willson, unul dintre marii designeri contemporani, explica: Sticlăria mereu are două linii: linia interioară și linia exterioară; combinația dintre ele face ca o piesă să fie interesantă. Per Lütken a înțeles acest lucru mai bine decât orice alt designer al sticlei din secolul 20.

Per Lütken, vază Flamingo, pentru orhidee
Per Lütken, vază Flamingo, pentru orhidee

Formele sale caracteristice sunt marcate de linii curbe, fluide, uneori asimetrice, inspirate din natură. Cromatic, sticlăria semnată de Lütken este definită de nunațe translucide de gri, bleu, verde și fumuriu.

 

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776