Muzică de decembrie (ep.1): Léonin, Pérotin și Machaut

Sunt anumiți compozitori potriviți parcă acestei luni. Și un anumit gen de muzică pe care o ascult mai ales în decembrie. Îmi pare că doar atunci sunt în starea necesară. Parcă trebuie să fie frig afară, iar eu să fiu retras într-o cameră caldă. Eventual cu un ceai fierbinte și cu lumină doar de la veioză. Eventual cu o carte, dar nu neapărat. Nu știu exact de ce, dar este clar că așa stau lucrurile în ceea ce mă privește.

Léonin

Despre care nu știm exact când s-a născut, dar este menționat pentru prima dată în jurul anului 1150 și care a fost primul mare compozitor de muzică polifonică pe care istoria l-a înregistrat. Cel mai probabil a trăit și a lucrat la Paris, în cadrul catedralei Notre Dame. Tot el este cel mai timpuriu membru al Școlii de polifonie de la Notre Dame și primul nume pe care îl putem asocia stilului Ars antiqua (termen folosit pentru a desemna muzica europeană din Evul Mediu târziu, restrâns de cele mai multe ori la muzica sacră).

Se pare că Léonin a fost și primul compozitor care a făcut uz de modurile ritmice și că el este cel care a scris/compus/compilat celebra Magnus Liber (pentru masochiști, numele întreg este Magnus liber organi de graduali et antiphonario pro servitio divino). Mai multe despre el AICI.

 

Pérotin

Este pentru prima dată menționat în jurul anului 1200. Știm sigur că a fost european. Putem doar presupune că a fost francez. Este cel care duce mai departe munca lui Léonin și ajunge să fie înregistrat de istorie drept cel mai faimos membru al Școlii de la Notre Dame și al stilului Ars antiqua. Este cunoscut, de altfel, și ca Pérotin cel Mare.

La fel ca și Léonin, a compus organum (cea mai veche formă de muzică polifonică europeană). Spre deosebire de acesta, care se rezumase să compună organum duplum (organ pentru două voci), a fost un pionier al stilurilor organum triplum și organum quadruplum (adică organum pentru trei sau patru voci). Tenorul este una dintre particularitățile stilului lui Pérotin. Detalii AICI. Am să mă rezum acum doar să menționez că tenorul era cel care păstra (lat. „tenere”, a ține) melodia cantului gregorian. Peste vocea lui veneau celelalte.

La fel ca și operele lui Léonin, compozițiile lui Pérotin sunt păstrate în celebra Magnus Liber. I se atribuie mai multe. Preferata mea rămâne:

 

Machaut

Guillaume de Machaut – compozitor și poet francez – a trăit, cu aproximație, între 1300 și 1377. Este primul compozitor despre care s-a păstrat o biografie consistentă și este un exponent de prestigiu al stilului Ars nova (muzica polifonică europeană de secol 14). A contribuit la dezvoltarea motetului, laiului, rondoului, virelaiului și baladei.

Lirica lui Machatu conține 400 de poeme, majoritatea fără niciun aranjament muzical. Lirica lui are ca temă centrală dragostea curtenească:

 


Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776