Murano, insula lui Paolo Venini și Archimede Seguso

Insula Murano, ccunoscută în toată lumea pentru atelierele ei de sticlărie, se află în laguna venețiană, la 2 km de coastă. Industria sticlei se dezvoltă la Murano încă din secolul al 13-lea, atunci când toți sticlarii venețieni sunt relocați aici din pricina riscului de incendiu pe care îl prezenta folosirea cuptoarelor într-o aglomerație urbană.

Sticlarii de pe insula Murano erau extrem de apreciați, fiind considerați egali ai nobililor venețieni. Le era însă interzis să circule liber iar divulgarea secretelor specifice meseriei era pedepsită cu moartea. Este o perioadă în care sticla se vinde pentru prețuri exorbitante și este, deci, un bun strategic pentru orice economie. Începând cu secolele 16-17, dominația sticlarilor de Murano asupra Europei ia sfârșit iar industria sticlei venețiene intră în declin.

Paolo Venini etc.

Cu toate acestea, Murano cunoaște din nou o perioadă de înflorire la începutul secolului 20; doar sticlăria scandinavă îi este rivală acum. Cel care reușește revitalizarea producției este Paolo Venini (1895-1959). Fabrica lui este fondată în 1921 și devine un nume de referință mondială prin designeri precum Carlo Scarpa (1906-1978), Napoleone Martinuzzi (1892-1977) și chiar el însuși. Alți designeri participă și ei la acest efort; unii dintre ei sunt descendenți ai vechilor familii de sticlari, precum Barovier, Toso, Seguso.

În anii ’50-’70 sticlăria de Murano se evidențiază printr-o cromatică aparte, abordând o cromatică mai curajoasă decât cea care domina designul epocii. Sunt notabile acum nume precum Fulvio Biaconi (1915-1966), Ercole Barovier (1889-1974), Dino Martens (1894-1970), Flavio Poli (1900-1984) sau Archimede Seguso (1909-1999).

 

BOLLE, serie semnată de Tapio Wirkkala pentru Venini
BOLLE, serie semnată de Tapio Wirkkala pentru Venini

Moartea lui Paolo Venini, la sfârșitul anilor ’60, va face ca Murano să-și piardă – din nou – o parte din strălucire. Deși sticlăria care iese din atelierele insulei este și astăzi căutată în întreaga lume, trebuie punctat totuși faptul că cele mai apreciate piese produse la Murano în ultimii 100 de ani sunt cele desenate și realizate între anii 1920 și 1970.

Deoarece atelierele din Murano nu aveau obiceiul de a-și semna producția, iar designerii care lucrau aici nu își documentau desenele, astăzi este aproape imposibil să atribuim cu exactitate piesele produse în secolul 20. Acest efort este îngreunat și din motivul că atelierele nu ezitau să-și “împrumute” între ele formele și modelele, iar calitatea sticlei era, practic, aceeași.

 

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776