Mid-Century. Cele 3 despărțiri grele ale lunii martie

Așa cum spuneam în articolul precedent, la începutul fiecărei luni am să scriu despre cele mai dragi trei piese Mid-Century pe care le-am vândut în luna anterioară. Astăzi este, așadar, rândul celor mai grele despărțiri ale lunii martie.

1. Veioza Val St. Lambert. Piesa este realizată manual, în anii ’60, de către cel mai important producător de cristal din Benelux, furnizor al Casei Regale Belgiene. Semnată pe bază, „Val St. Lambert”. Păstrează încă eticheta originală. Detalii AICI.

Noua casă: Chamonix-Mont-Blanc

Mid-Century

 

2. Un fotoliu atribuit P. I. Langlo’s Fabrikker, realizat la Stranda, în Norvegia, în anii ’50. Realizată din lemn de palisandrul, piesa are picioare conice, evazate, cu saboți de alamă. Designul cu linii organice, naturale, este specific Modernismului scandinav de la jumătatea secolului trecut. Detalii AICI.

Peter Iverson Langlo (1892-1940) a fost unul dintre cei mai importanți producători norvegieni de mobilă. Începe producția în 1908, în Stranda (regiunea Sunnmøre), într-un atelier amenajat în subsolul casei părinților. Manufactura se numește P. I. Langlo’s Kurvmøbelfabrikk; are succes încă de la început și se extinde rapid. în 1932 diversifică producția și către alte tipuri de mobilier și schimbă numele fabricii în P. I. Langlo’s Fabrikker renunțând la Kurvmøbelfabrikk. Succesul lui răsunător a făcut ca, începând cu jumătatea secolului 20, în plină epocă Mid-Century, în Stranda să se deschidă mai multe fabrici de mobilă. De altfel, mulți dintre noii antreprenori erau foști ucenici de-ai lui. Timpul a trecut iar Stranda a devenit o zonă reprezentativă la nivel mondial pentru producția de mobilier norvegian (și una dintre cele mai mari zone de export din vestul Norvegiei). Astăzi, municipalitatea este pentru industria norvegiană a mobilei ceea ce insula Murano este pentru industria sticlei din Italia.

Noua casă: Londra

 

Mid-Century

3. O super-geantă pentru documente (ori, astăzi, pentru laptop), dintr-o piele (foarte) fină, maro, realizată în Germania, undeva în anii ’70. Detalii AICI.

Noua casă: Agoura Hills, California

Mid-Century

Am să revin, peste o lună, cu cele 3 grele despărțiri ale lunii aprilie.

 


Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776