Johan Parent – între ordine și dezordine

Johan Parent s-a născut în 1984 la Isère, în Franța. A urmat studii universitare de artă (licență și master) la Ecole Supérieure d’Art de l’Agglomération d’Annec. În prezent trăiește și lucrează la Grenoble. Primele expoziții personale i-au fost organizate în 2011: Tentative de fuite (Véranda, Université Pierre Mendès France, Grenoble) și Rémanence (Galerie Castel Coucou, Forbach). Au urmat cele din 2012 – Asphalt (Galeries Nomades, Institut d’art contemporain, Villeurbanne/ Rhône-Alpes) – și 2014 – Territoires hypnagogiques (Gran Lux, St Etienne).

Pentru început, o întrebare simplă și complicată în același timp: de ce artist?

Artist pentru a reflecta în tot felul asupra lumii care ne înconjoară. Arta regrupează multe domenii și multe idei. Este ceva cumva complet și cu referire la viață.

Îți mai amintești cum a început totul?

Care sunt temele recurente din opera ta?

Temele recurente din lucrările mele sunt legătura dintre spațiu și timp, mișcarea, mecanismele induse de procesele performative. Noțiunea de disfuncțional este și ea importantă. Ceva între ordine și dezordine.

Johan Parent
Johan Parent, Instrument à vent, 2014

Ce anume transmit publicului lucrările semnate de Johan Parent?

Revelarea poeziei și-a contemplării din Univers și din mediile dezumanizate. Introducerea problemelor și narațiunii până la momentul în care publicul începe să profite de ele și să chestioneze ceea ce vede. Aducerea unei dimensiuni misterioase în cotidian.

Care crezi că ar trebui să fie, astăzi, misiunea artei contemporane?

Este o întrebare foarte vastă. Există diferite feluri de artă contemporană, deci și misiuni de toate felurile. Viziunea asta depinde de loc/de țara în care artistul de află. Poate că uneori misiunea este să deschidă privitorilor perspective către istoria ei conceptuală, locală și culturală.

Cât de receptiv este publicul la arta noii generații?

Destul de bine, cred eu. Oameni vin tot mai aproape de artă.

Crezi că este suficient ceea ce se face astăzi pentru promovarea artiștilor tineri?

Chiar dacă se fac anumite lucruri pentru promovarea artiștilor tineri, cel puțin în Franța ele nu sunt deloc suficiente. Pe de altă parte, probabil că tocmai aceste dificultăți permit artiștilor să se ancoreze mai bine în locurile și practicile lor.

Johan Parent
Johan Parent, Combustion, instalație, 2010

Cine crezi că ar trebui să se implice mai mult? Publicul? Galeriile? Casele de licitații? Organizațiile non-guvernamentale? Sau chiar guvernele?

Arta este un tot. Deci aș spune că toată lumea.

Poți să-mi enumeri câțiva artiști sau scriitori care te-au influențat?

Kafka, Gaston de Pawlovski, Rebecca Horn, Roman Signer, Michael C. Mc Millen…

Johan Parent
Johan Parent, La machine, instalație, 2009

 


Interviul a avut loc în 2014 și a fost publicat inițial în L’art de demain, un proiect on-line care s-a dezvoltat ulterior în Artosphere. Textele au apărut în rubrica Dis-moi dix: aceleași 10 întrebări erau puse mai multor artiști contemporani din spațiul francofon; am reluat aici doar primele 9 întrebări, întrucât ultima – care făcea referire la proiectele curente ale respectivilor artiști – nu mai avea, evident, un răspuns actual.

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776