Jacob E. Bang, părintele sticlăriei daneze moderne

Jacob Eiler Bang (1899-1965) este considerat părintele designului de sticlă danez. Este, de asemenea, designerul care a adus – în cei 16 ani cât a lucrat pentru ei – faima celor de la Holmegaard. Jacob E. Bang, primul lor designer de talie, este și cel care i-a impus pe piață drept un important jucător al industriei sticlei.

S-a format la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase, ca arhitect, însă în 1927 se reorientează către design și se alătură echipei Holmegaard. Este cel care propune primul funcționalismul ca nouă direcție pentru designul danez, sub motto-ul Frumos, Puternic, Potrivit și Accesibil.

Jacob E. Bang, vas din seria Primula
Jacob E. Bang, vas din seria Primula

În 1928 desenează seria Viola, însă prima lui serie celebră este Primula, care cuprindea peste 100 de piese se bucură de un mare succes atunci când este lansată pe piață. Primula a fost produsă începând cu 1930, în mai multe nuanțe suave, pastelate, printre care fumuriu și violet. Capătă încredere iar asta se simte imediat în creațiile lui din anii ’30: linia obiectelor este mai sigură, mai îndrăzneață, mai personală.

Plecarea de la Holmegaard

În 1941 pleacă de la Holmegaard pentru a desena ceramică la Nymolle și revine – pentru scurtă vreme – la arhitectură. Între 1951 și 1952 întreprinde o călătorie de studii la Verona, în timpul căreia deprinde noile tehnici folosite de sticlarii italieni, printre care Bullicante, pe care o va introduce ulterior și în Danemarca.

Jacob E. Bang se întoarce la marea lui iubire, sticla, în 1957, când este numit designer șef al Kastrup.

Vas Capri cu sigiliul lui Jacob E. Bang
Vas Capri cu sigiliul lui Jacob E. Bang

În anii ’50 și ’60, în plină epocă Mid-Centuy, Jacob E. Bang va marca puternic designul de sticlă prin seriile sale optice, pe care le desenează pentru Kastrup. Sunt vase care se folosesc puternic de versatilitatea sticlei creând jocuri vizuale extrem de elegante.

Moare în 1965, cu puțin timp înainte ca fabricile Fyens și Kastrup să fie încorporate mai puternicei Holmegaard, fabrica unde își începuse parcursul.

 

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776