Holmegaard: cel mai important producător de sticlărie daneză

Casa celebrei Holmegaard Glassworks se află în micul oraș Fensmark, Holmegaard, la aproximativ 80 de kilometri de Copenhaga.

Începuturile

Compania a fost înființată în 1823. Ca și în cazul celorlalți mari producători scandinavi, producția inițială a fost inconsistentă, derivativă, lipsită de piese spectaculoase. Fabrica producea la început doar sticle pentru îmbuteliat. Este o perioadă în care Danemarca nu avea încă o tradiție în sticlărie, așa că începuturile fabricii sunt legate de sticlari din Norvegia și Boemia. În prima decadă se extinde și începe să producă și piese pentru masă, însă toate comune. În 1842, fabrica este moștenită de contele C.C.S. Danneskiold-Samsøe care, în 1847 va dispune și construcția fabricii Kastrup, la Amager (locație care-l apropia de Copenhaga, pentru desfacere, și care permitea alimentarea ușoară cu cărbune, pe mare). În 1848 reușesc să-l angajeze pe celebrul gravor Wilhelm Iserhorst, care va rămâne până în 1988 și care este realizează, în această perioadă, majoritatea pieselor decorate prin tăiere/gravare (de obicei, pahare de vin).

Decanter și pahare semnate de Jacob E. Bang
Decanter și pahare semnate de Jacob E. Bang

În 1857, Holmegaard sistează producția de sticle pentru îmbuteliere, care este preluată în întregime de Kastrup. În 1973, ambele fabrici, Holmegaard Glasværk și Kastrup Glasværk sunt vândute unei companii nou înființate, A/S Kastrup. Din 1918, la Holmegaard începe să se producă și cristal, sub licență belgiană.

Începând din anii ’30

Fabrica câștigă un excelent renume internațional între 1930 și 1980, când aici lucrează Jacob E. Bang (1899-1965), Per Lütken (1916-1998) și Michael Bang (1944-2002), fiul lui Jacob. Pe Jacob E. Bang, arhitect, îl angajează în 1927. Pe Lütken îl aduc în 1942. Pe Michael Bang în anii ’80. Holmegaard intră într-o nouă eră, aceea a designului, și își atrage cele mai însemnate 3 nume ale designului danez de sticlă. Reușește astfel să devină cel mai important producător de sticlărie din Danemarca, și unul dintre cei mai apreciați producători la nivel mondial.

Per Lütken, scrumieră pentru trabuc
Per Lütken, scrumieră pentru trabuc

În 1965, fabricile Holmegaard și Kastrup sunt unite sub un singur nume, Kastrup and Holmegaards Glasværker A/S. Principalii acționari sunt berăria Carlsberg, berăria De Forende și Elisabeth Lassen. Compania produce în jur de 102.000 de tone de sticlă pe an și are 1935 de angajați. În 1977, compania ia decizia de a sista producția de la Kastrup, și de redenumește, în Holmegaard Glasværk A/S. În 1985 fuzionează cu The Royal Porcelain Factory și Georg Jensen Silversmith. Noua companie, care va include toate cele 3 branduri, se va numi Royal Copenhagen A/S.

1997

În 1997, compania anunță extinderi majore: achiziționează pachete majoritare în cadrul producătorilor suedezi Orrefors și Kosta BodaAB, achiziționează un pachet important de acțiuni din cadrul producătorului suedez de ceramică BodaNova Höganäs Keramik AB și, de asemenea, pachetul majoritar de acțiuni din cadrul Venini. Royal Copenhagen A/S devine Royal Scandinavia A/S. În 2008, Rosendahl cumpără drepturile de a produce sticlărie sub brandul Holmegaard Glassworks.

Michael Bang pentru Holmegaard
Michael Bang pentru Holmegaard

Holmegaard Glassworks este, de asemenea, furnizor al Casei Regale Daneze (Kongelige Hofleverandør); este o listă extrem de scurtă, selectă, din care fac parte doar 100 de companii.

 

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776