Han Jihee: Fluiditate, Flexibilitate, Incertitudine

Han Jihee s-a născut în 1985, la Bousan, în Coreea de Sud. A urmat studii universitare de artă la Seul și tot acolo are primele expoziții : Ici (Kookmin Art Galery, 2008) și Le Paroxyste Indifférent (Kookmin Art Galery, 2009). Din 2010 s-a mutat la Paris unde lucrează și trăiește și în prezent. Debutul pe scena europeană a artei l-a făcut o dată cu expoziția de grup Jeune Création 2013 (Centquatre, Paris, 2013). Detalii pe site-ul ei, AICI.

Pentru început, o întrebare simplă și complicată în același timp: de ce artistă?

Într-o vreme, arta reprezenta, pentru mine, o manifestare a interiorizării sinelui. Lucram ca modalitate de a devărsa ceea ce era în interiorul meu, lucram ca metodă de cercetare a anumitor răspunsuri vis-a-vis de exigențele mele. Astăzi, arta este o combinație dintre gândirea interioară și realitatea exterioară. Energia mea interioră se concretizează în elementele vizuale ale lumii exterioare. Valoarea celestă a lumii mele întâlnește forma terestră ca obiect cotidian sau peisaj înconjurător. Nu cunosc un alt domeniu care să ne permită acest dute-vino atât de flexibil între lumi diferite, sau să coexistăm în ambele, așa că iubesc arta. Sunt o artistă.

Îți mai amintești cum a început totul?

A venit complet natural. Mereu am desenat și am gândit. Dacă ar fi să-mi amintesc momentul în care m-am ancorat cu putere în artă, mai precis în arta contemporană, ar fi acel moment în care am văzut, într-un muzeu, o lucrare a lui Mark Rothko. În fața operei lui, deveneam din ce în ce mai mică și-am fost răscolită de universul lui ca și cum m-aș fi aflat într-un spațiu fără podea și fără plafon. A fost primul moment în care am conștientizat sublimul.

Care sunt temele recurente din opera ta?

Fluiditatea, Flexibilitatea, Incertitudinea, Evazivul, Natura, Apa, Umanul, Materialul și Vidul.

Han Jihee
Han Jihee, Peisaj incomplet, pigment și acrilic pe pânză, 162×259 cm., 2016

Ce anume transmit publicului lucrările semnate de Han Jihee?

Constat tot mai des mai puține intenții și mai multă flexibilitate. Eu lucrez cu onestitate de-a lungul întregului proces așa că am nevoie mereu să mă re-asigur iar asta e o problemă pe care o tratez cu mine însămi. Să intru într-o dificultate și să regăsesc echilibrul este misiunea mea. Totul vine dinspre mine.

Care crezi că ar trebui să fie, astăzi, misiunea artei contemporane?

Actualmente, cred, aceea de a problematiza maniera diseminată a realității, care nu poate fi explicată printr-un dialog liniar și care lasă impresia că abandonează conținutul pentru a urma o manieră modelatoare și pentru a trata ceea ce este inefabil sau care are un scop de neexprimat.

Cât de receptiv este publicul la arta noii generații?

Crezi că este suficient ceea ce se face astăzi pentru promovarea artiștilor tineri?

După mine, da. Eu tocmai mi-am început cariera artistică în Franța. Cred că sunt destulde oportunități pentru artiștii tineri, mai ales dacă iau și ei inițiativa.

Han Jihee
Han Jihee, Munți, acrilic pe pânză, 102×227 cm., 2016

Cine crezi că ar trebui să se implice mai mult? Publicul? Galeriile? Casele de licitații? Organizațiile non-guvernamentale? Sau chiar guvernele?

Poți să-mi enumeri câțiva artiști sau scriitori care te-au influențat?

Emmanuel Levinas, F. Dostoïevski, Pascal Quignard.

Han Jihee
Han Jihee, Unhasu (Calea Lactee), pigment pe revistă, 33×48,5/33×49 cm., 2015

 


Interviul a avut loc în 2014 și a fost publicat inițial în L’art de demain, un proiect on-line care s-a dezvoltat ulterior în Artosphere. Textele au apărut în rubrica Dis-moi dix: aceleași 10 întrebări erau puse mai multor artiști contemporani din spațiul francofon; am reluat aici doar primele 9 întrebări, întrucât ultima – care făcea referire la proiectele curente ale respectivilor artiști – nu mai avea, evident, un răspuns actual.

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776