Fotoliul Luna, Odd Knutsen și Hjellegjerde Møbler As

Fotoliul Luna a fost conceput în 1970, atunci când laminarea lemnului era un procedeu nou (se descoperise undeva în anii ’50) și reprezenta o tehnică revoluționară, pe care o explorau cei mai îndrăzneți designeri și cei mai însemnați producători de mobilier.

Luna a intrat în producție în același an, la Hjellegjerde Møbler A/S, și a devenit repede un icon al Modernismului scandinav, fiind fabricat până în prezent (din 2006, drepturile de producție sunt deținute de IMG / Internasjonal Møbel Gruppe Norvegia).

Este un fotoliu care se potrivește în orice cameră prin designul său neintruziv, ușor, rămânând totuși o piesă de mobilier robustă, solidă, rezistentă în timp.

Fotoliu Luna, Odd Knutsen
Fotoliu Luna, Odd Knutsen

Ceea ce oferă acestui fotoliu o siluetă aparte este perna care pare că levitează deasupra cadrului. Aceste abordări futuriste erau extrem de populare în acei ani, fotoliul fiind desentat în perioada Atomic/Space Age (în 1957, după ce rușii lansează cu succes primul satelit artificial, Sputnik 1, Congresul de la Washington cere o reacție rapidă, astfel încât SUA să nu rămână în urmă din punct de vedere tehnic, militar și strategic; se iau o serie de măsuri imediate și, ca urmare a lor, la 29 iulie 1958, președintele Dwight D. Eisenhower semnează înființarea NASA).

Fotoliul Luna a fost considerat, încă de la intrarea în producție, un obiect exclusivist. A fost fabricat doar din materiale de înaltă calitate și a beneficiat mereu de o mare atenție în timpul procesului de fabricare: fiecare piesă era inspectată tehnic după fiecare fază a producției, ceea ce înseamnă de peste 30 de ori ! (tradiția este continuată și astăzi de IMG; scaunele realizate recent/în prezent se deosebesc ușor prin decorațiunile de nichel-crom, adăugate după anii ’90 – vezi foto cu Luna în piele gri).

Hjellegjerde Møbler A/S

Hjellegjerde Møbler a fost înființată în 1941, în Sykkylven, Norvegia, de trei frați: Otto, Mindoro și Ingvald Hjellegjerde. Deși imediat după înființare au succes și ajung să producă peste 100 de modele, în jurul anilor ’50 dezvoltarea fabricii stagnează, datorită restricțiilor de materie primă impuse în Norvegia în timpul și după ce-l de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea rămân un producător de top, fiind printre primii care îmbrățișează noile materiale și procese tehnologice (au fost, de exemplu, unul dintre pionierii laminării lemnului).

Fotoliu Luna cu otoman, Odd Knutsen
Fotoliu Luna cu otoman, Odd Knutsen

Se concetrează pe producția de canapele, scaune și fotolii. Ca parte a filosofiei lor, produc doar mobilier de înaltă calitate. Succesul îi plasează într-o continuă expansiune: construiesc fabrici noi, au o cotă de piață din ce în ce mai mare. Până în 1997, când compania a fost listată la bursă, Hjellegjerde Møbler a rămas o afacere de familie. Din 2010 ea aparține celor de la Furniture Invest Holding, familia Hjellegjerde fiind implicată într-un alt proiect, fabrica de mobilă IMG.

 

Comentarii

Despre mine

Pești. Fabricat în ’87, primavara, la Pitești. Vin la pachet cu toate calitățile și defectele zodiei. Workoholic uneori, alteori boem, orgolios, ambițios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o „servești” doar în doze controlate atent.

Dragoș A Farmazon

Jefferson Dixit

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Thomas Jefferson (&Co.)
U.S. Declaration of Independence
1776